Tudomány

A csigák “gyorshajtók” az evolúció útján

Administrator
Administrator

2011. 04. 29. 07:35

A tudósok szerint egyes képviselőik genetikailag rendkívül gyorsan tudnak alkalmazkodni új körülményekhez.
Korábban a témában:

Nemzetközi kutatócsoport több ezer önkéntes csigagyűjtő segítségével elemezte 15 európai országban a csigák képességét a gyors alkalmazkodásra. Eredményeik alapján az életkörülményeikben és a rájuk leselkedő ellenségek világában bekövetkező változásokra a csigák gyors választ adnak. A szakemberek a csigaházak színéről és mintájáról gyűjtött régi és friss adatok – félmillió ligeticsiga-példány – összevetésével jutottak erre a következtetésre.

Az Európa-szerte elterjedt ligeti vagy sávos csiga – Cepaeas nemoralis – mindössze ötven év alatt ment át genetikai változáson. “Ez rövid idő az evolúcióban” – mondta Christian Anton – a kutatás németországi koordinátora. Ez az időszak 15-20 csigagenerációt tesz ki. “Nem tudjuk, mik a változás okai, és hogy az éghajlat szerepet játszik-e” – mondta a hallei tudós.

A kutató szerint a sárga csigaházak – amelyek a legkevésbé melegszenek át a napsütéstől – németországi élőhelyükön homokszínt öltöttek. Más helyeken élő példányok egyszerűen csak árnyékba húzódtak a nap elől. A kutatás azt is kimutatta, hogy a kontinensen csökkent a csak egy csíkkal színezett csigaházak mennyisége. A tudósok még erre sem találtak magyarázatot.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tanulmány a csigák evolúciójáról (PLoS ONE)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.