Tudomány

Vége a félelemnek – hivatalos Ike és Tina Turner válása (1978)

Egyesült Államok, július 27. – Tina Turner „szabad”, a bíróság kimondja az Ike Turnerrel történő házasság megszüntetését.

A 60-as, 70-es évek egyik legeredményesebb, legsikeresebb duója volt Ike Wister Turner és Anna Mae Bullock kettőse. Tizenhat esztendőn keresztül dolgoztak együtt a zeneiparban.

Legnagyobb sikerüket a Proud Mary című dallal érték el (1971-ben), ezt azóta is többen és sokszor feldolgozták. Grammy-díj lett a jutalma. Érdekesség, hogy ez a dal sem saját szerzemény, hiszen egy kevésbé ismert rockbanda, a Creedence Clearwater Revival írta meg korábban.

A feldolgozásokat később sem hanyagolták Turnerék, elénekelték a Beatlestől a Come together, a Let it be, a Something című dalt, Dusty Springfieldtől a Son of a preacher mant vagy épp a Rolling Stonestól a Honky Tonk Womant.

A soul, a blues és az R&B nagymesterei voltak. Ike Turner több bandában is játszott a 40-es évektől kezdve (zenei karrierje 11 éves korában kezdődött, zongoristaként), míg a Kings of Rythm nevű zenekarával rá nem talált Annie Mae Bullockra, 1956-ban. Első slágerükkel, az A fool in love-val már Angliában is nagy sikereket értek el – ekkor már Tina Turner lett a neve a legendás énekesnőnek. Később a többi közt az I idolize you, az It’s gonna work out fine, a Poor fool daloknak köszönhetően két és fél évig álltak az R&B listák élén.

Proud Mary – a két művész előadásában:

Előadásmódjukat csodálta a világ, a színpadi show elemekben ugyanis újításokkal éltek, a táncosok utánozhatatlan hangulatot teremtettek az R&B szellemében. A nézők fokozatosan, érzelmi hullámok mentén jutottak el a katarzisig a produkció végére. Csak James Brown előadásai értek az Ike and Tina Turner Revue nyomába.

1960-ra Tina Turner teherbe esett a zenekar szaxofonosától, de gyermekét már Ike házában szülte meg. 1962-ben, Mexikóban házasodtak össze, az aktus pedig már csak azért sem volt hiteles, mert Ike arra nem vette a fáradtságot, hogy elváljon előző hitvesétől (1974-ben tette meg).

A házasság a sikerek ellenére nem volt boldog. Ike folyamatosan küzdött drogproblémákkal, rendszeresen bántalmazta Tinát és a gyerekeket is (négy gyereket neveltek fel, kettő Ike előző házasságából származott, egy közös gyermekük volt és egy korábbi kapcsolatából Tina is „beadott egyet a közösbe”).

Érdekesség, hogy Tina Turner első szólóalbumát még a közösen nyitott stúdióban vették fel, hogy aztán 1975-ben a Who együttes Tommy című rockoperájában kapott főszerepet (és később is kapott filmszerepeket).

Az énekesnő 1975-ben sikeretlen öngyilkossági kísérletet hajtott végre. Egy évvel később, egy dallasi turné alkalmával Ike szinte agyonverte egy szállodai szobában, amely után a nő megszökött a férfi terrorja alól: mindössze 36 centtel és egy benzinkútra érvényes hitelkártyával. Ki akart lépni a férfi életéből. Visszatért dolgozni, egy héten hat alkalommal lépett fel szórakozóhelyeken.

1978. július 27-én mondták ki a válást, a teljes szabadságot azonban Tina Turner akkor érte el, amikor szerződést kötött a Capitol Records nevű kiadóval. Az 1984-ben megjelent What’s love got to do it című dal (ilyen címmel film is készült házassága bemutatására) már bombasztikus sikerré fejlődött. Ezután jött a Private dancer, a We don’t need another hero és a többi nagy sláger.

Tina Turner sokszoros Grammy- és Golden Globe-díjas előadóművész, 2011-ben már 72 éves, de még mindig kirobbanó erőben van. A 70. születésnapját egy hihetetlenül népszerű turnéval ünnepelte, nyolcévnyi kihagyást követően.

Ike Turner 2007-ben hunyt el. Mindkettejüket beválasztották a Hírességek csarnokába, még 1991-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik