Tudomány

Apostolsírra bukkantak Törökországban

Fülöp apostol sírját találták meg állításuk szerint olasz régészek Törökország nyugati részén. A temetkezési helyet még nem nyitották fel.

Az ásatásokat vezető Francesco D’Andria a keresztény világ és a régészet számára fontos leletről beszélt a felfedezés kapcsán. A sírra Hierapolisz antik városban, Denizli közelében találtak rá.

Szent Fülöp, az apostolok közül az ötödik, Krisztus halála után többek közt Anatólia nyugati részén prédikált, mondák szerint a római birodalom területén fekvő Hieropoliszban halt mártírhalált.

Szakemberek szerint az apostol maradványait az a bizánci időkben eredeti helyükről egy templomba vitték át, az épület nyomait most találták meg.

Franceso D’Andria reményei szerint Hierapolisz és a sír vonzza majd a keresztény zarándokokat. Az antik romok a hófehér mészkőmedencéiről ismert Pamukkale mellett találhatók, és már így is sok turista keresi fel.

Olasz régészek mellett több nemzetközi kutatócsoport folytat ásatásokat Törökországban, ahol osztrák és német archeológusok is tevékenykednek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!