Tudomány

Bibliai házat tártak fel Izraelben

A Haifa közeli háznál a régészeti feltárások negyven éve félbeszakadtak, s a helyszínt az elmúlt évtizedek alatt szemét borította be.

A Tel Sikmona-lelőhelyet az 1960-as években kezdték el feltárni, ekkor kerültek napvilágra a Kr.e. XIV és a Kr.e. XI. század között létezett egy bibliai királyságbeli ősi település maradványai.

Az archeológusok a régi légi felvételeken kirajzolódó épület helyét kezdték el keresni, bár egyáltalán nem voltak biztosak, hogy erőfeszítéseiket siker koronázza.

“Valóságos csoda, hogy képesek voltunk azonosítani a helyét” – hangsúlyozta a két ásatásvezető – Saj Bar és Mihael Eizenberg, a Haifai Egyetem régészei.

Mint kiderült, a föld egy “tipikus” korabeli négyszobás házat rejtett. A mozaikpadlók és a többi leletanyag arról tanúskodik, hogy tehetősek voltak egykori lakói.

Előkerült egy feliratos pecsétnyomó is, s mennyiben sikerül megfejteni a feliratot, fény derül arra, hogy valójában izraeli vagy föníciai településről van-e szó.

A feltárások során előkerült egyéb leletek a földközi-tengeri szomszédokkal, egyebek közt Ciprussal és Libanonnal való kiterjedt kereskedelemről tanúskodnak, ahonnan az áru kerámiaedényekben, amforákban érkezett. Így találtak az ókorban oly becses bíborfestéket “szolgáltató” tüskés bíborcsigák – Bolinus brandaris – szállítására szolgáló edényeket is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.