Tudomány

Azonosítják a legősibb Jézus-könyveket

A Holt-tengeri tekercseknél is nagyobb szenzáció? Ólomborítású, Krisztus idejéből származó keresztény könyvek valódiságát vizsgálják.

A múlt hónapban látott napvilágot az a hír, hogy Szarhan település közelében, a Jordán folyó nyugati partvonalánál található barlangokban 70 darab ólomborítású kódexet találtak néhány évvel ezelőtt, és ezek a – jelenleg Izraelben található – szövegek a kereszténység eddigi legrégibb emlékeit tartalmazzák.

Fotók alapján brit szakértők a kötetek keletkezését az első század elejére teszik, azaz, ha igazak a feltételezések, akkor a kereszténység eddigi legelső írásos dokumentumait találták meg.

A részletes vizsgálatokra eddig még nem volt mód, viszont a jordániai feketepiacról most előkerült újabb könyvecskékkel minden kétséget kizáróan be lehet majd bizonyítani, hogy az ominózus szövegek a kereszténység első ereklyéi, vagy csak rendkívüli kivitelű hamisítványok.

HÁROM HÉT MÚLVA KIDERÜL A TITOK

Zijád Szaad, a régészeti hatóság elnöke a napilapnak elmondta, hogy addig, amíg a nyelvészek, régészek és vallási szakértők az eddig közzétett néhány felvételen kívül nem tudják a valóságban is megvizsgálni a leleteket, korai lenne bármit is tényként közölni.

A hatóságok a nemrég előkerült könyveket részletesebb elemzésre három laborba, az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába és az ammáni tudományos akadémiába küldik.

A vizsgálatok eredménye három hét múlva várható, és ekkor lehet csak kimondani, hogy az ólomfedeles könyvek jól sikerült hamisítványok, vagy a Holt-tengeri tekercsek utáni legnagyobb szenzáció.

EGY BEDUIN FARMER RAGASZKODIK A KÖNYVEKHEZ

Az érdeklődést kiváltó 70 kötet jelenleg izraeli tulajdonban van. Haszan Szaida beduin farmer valahol az otthona, Umm al-Ganem település közelében fekvő rejtekhelyen tárolja a szövegeket, és kitart amellett, hogy ezeket még nagyapjától kapta, aki az 1920-as évek elején Jordánia északi részén birkalegeltetés közben talált rájuk.

Szaida szerint nem igaz az sem, hogy a birtokában lévő szövegek néhány évvel ezelőtti illegális ásatás során kerültek volna elő. Továbbá bizonyítani tudja, hogy ezek a könyvek jóval a kereszténység megszületése előtt keletkeztek, kizárólag ősi héber szövegeket tartalmaznak, és izraeli múzeumban van a helyük.

AJÁNLOTT LINKEK:

Megtalálták az első Jézus-portrét? (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!