Tudomány

Mianmar az emberiség bölcsője?

Ősmaradványok laboratóriumi elemzése alapján ezt állítja az ázsiai ország.

“Nemzetközi szervezetek laboratóriumi tesztjei és elemzései révén egyetértés alakult ki abban, hogy a Pontaungban talált főemlős fosszíliák 40 millió évesek, vagyis régebbiek az Afrikában talált ősmaradványoknál” – írta hétfőn a mianmari állami lap.

Ezzel a világ is elismeri, hogy Mianmar a “világ forrása” – idézte az újság a kulturális minisztert. A rezsim azonban nem szolgált részletekkel a kutatásban részt vevő nemzetközi szervezetekről.

A vizsgálatok tárgya 1979-ben felfedezett ősmaradvány-töredékek. Kutatók évek óta vitáznak arról, hogy majmok és az ember ősének fosszíliáiról van-e szó. Sokan túl kicsinek tartják az ősmaradványokat ahhoz, hogy egyértelmű választ adjanak erre a kérdésre.

A tudomány világában jelenleg széles körben elfogadott elmélet szerint a modern ember Afrikából származik és onnan terjedt el.

Németországban kutatók 2009-ben bemutattak egy főemlős fosszíliát, Idát, amelynek korát 47 millió évesre becsülték. Amerikai és indiai szakemberek 2008-ban egy vélhetően több mint 50 millió éves emberszabású ősmaradványának felfedezéséről írtak az amerikai tudományos akadémia folyóiratában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik