Tudomány

Hatalmas meteoritra bukkantak Kínában

A több mint 25 tonnás meteoritot az ország északnyugati részén találták, 2900 méteres magasságban.

A nagy barna „követ” az Altaj-hegységben fedezték fel, a Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm területen. Hossza 2,3 méter, szélessége pedig egy méter körüli – olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

Paolin Csang (Baolin Zhang), a pekingi planetárium szakértője szerint nagy valószínűséggel vasmeteoritról van szó. “Ez lehet a második legnagyobb vasmeteorit, amely a Naprendszer külső régióiból származik” – vélekedett a szakértő, aki az égi “vándor” súlyát 25-30 tonnásra becsüli.

Amennyiben becslése beigazolódik, a “jövevény” túlszárnyalhatja az eddigi kínai rekordert, a 28 tonnás meteoritot, amelyet ugyanezen a területen fedeztek fel 1898-ban. Az eddigi legnagyobb ismert meteorit 60 tonnás, amelyet Namíbiában találtak. Ezt követi a 37 tonnás argentin, valamint a 30 tonnás grönlandi meteorit.

Meenakshi Wadhwa, az Arizonai Állami Egyetem Meteoritkutató Intézetének az igazgatója szerint a leletnek igen nagy a tudományos jelentősége, amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban vasmeteoritról van szó.

“A meteoritok többsége 4,6 milliárd éve alakult ki, akkor, amikor a Naprendszer megszületett. Így minden újonnan felfedezett meteorit, függetlenül a méretéről, egyedülálló információt tartalmaz a Naprendszerünk legkorábbi szakaszáról” – magyarázta Meenakshi Wadhwa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik