Tudomány

Százéves a kutyaölő meteor

1911. június 28-án Egyiptomban fejbe kólintott egy ebet egy Marsról származó meteoritdarab. A kő lehet, hogy az egykori marsi élet nyomait rejti.

A különleges meteor egy nap híján szinte száz éve 8:30 és 9:00 óra között tűzgolyóként száguldott el Alexandria egén északnyugati irányban.

Kevesen vették észre, de a korabeli Egyiptomi Geológiai Intézet igazgatója talált egy szemtanút, akinek szavait idézte két hónappal később publikált jelentésében. A dokumentumból kiderül, hogy a meteorit az első regisztrált űrkő, melyet feljegyeztek Egyiptom történetében.

A meteor zuhanásáról egy földművelő tanúskodott, akinek beszámolója szerint egy tárgy hangos robbanással csapódott szét a légkörben egy félelmetes fényoszlopot hagyva maga után. A robbanásban több törmelék zuhant alá a Földre, melyek egy méter mélységbe fúródtak. Egyikük úgy fejbe vert egy kutyát, hogy az menten meghalt.

A robbanás törmelékeként negyven meteoritot találtak meg Abu Hummusz városának közelében. A fő meteoritot, mely darabjaira tört, ma Nakhla néven tartja számon a tudomány, féltudományos körökben pedig a “kutyagyilkosként” emlegetik.

Az intézet vezetője a történtek után két hónappal két meteoritdarabot továbbított közülük az amerikai Smithsonian Intézetbe, ahol azóta is őrzik őket. Akkoriban még nem tudták, hogy a Nakhla valójában a Marsról származik.

A marsi eredetet csak 1983-ban sikerült bebizonyítani, amikor a NASA kutatói a Nakhlában foglyul ejtett gázokat összehasonlították a Viking szonda által a vörös bolygón mért légköri adatokkal.

A meteorit 1990-es évek vége óta tartó optikai, majd pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálata olyan, mikrométeres nagyságrendű anyagdarabokat tárt fel, amelyek a vizsgálatot végző kutatók szerint mikroorganizmusoktól erednek. Amennyiben a vitatott állítások igazak, a Nakhla meteorit az egykori marsi élet bizonyítéka lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik