Tudomány

Az alvás erősíti az emlékezést

Egérvizsgálatokon kiderült, a folytonos alvás segíti az emlékezési folyamatokat.

Az állatok emlékezőképessége romlott, ha megzavarták álmukat – figyelték meg amerikai szakemberek a rágcsálóknál. A kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában írtak eredményeikről.

A Stanford Egyetem tudósai Luis de Lecea vezetésével egy viszonylag új kutatási irányzatot, az optogenetikát használták fel kutatásaikhoz. Ennek során fényérzékeny fehérjéket juttatnak a sejtekbe, és amint fénysugárzás éri őket, célzottan és gyorsan aktiválni tudják őket.

Az eljárás lehetővé tette a tudósok számára, hogy csupán egy szempont, a folytonosság alapján vizsgálják az alvást. A szakemberek fényimpulzusokkal stimulálták az egerek azon agysejtjeit, amelyek az ébredéskor játszanak szerepet.

Megfigyelték a kontrollált alvásmegzavarás következményeit, azt hogy milyen képességet mutatnak az állatok egy korábban bemutatott tárgy újbóli felismerésében. A különleges stimulálás nem érintette az alvás időtartamát és intenzitását.

“Függetlenül az alvás tartamától, a zavartalan alvás fontos az emlékezés megszilárdításához” – fogalmaztak a tudósok.

A különböző alvási betegségek befolyásolják az emberek éjjeli nyugalmát, ezt gyakran kíséri gyengébb emlékezet. A szakemberek épp ezért azt gondolják, az elégtelen alvás közrejátszhat ebben, noha nincsenek egyértelmű ismereteik arról, hogy vizsgálataik az emberekre vonatkozóan is megállják-e a helyüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik