Tudomány

Erotikus barlangrajzokra bukkantak Németországban

Először bukkantak kőkori barlangalkotásokra Németországban: a régészek a bajorországi Bamberg járásban találták meg az értékes leleteket.

Az öt méter hosszú barlangban tízezer és tizenkétezer éves kor közötti fali díszítményeket találtak, melyek közül sok nemi szervet ábrázol. Beate Zarges, a bajor műemlékvédelmi hivatal munkatársa szerint Közép-Európa legrégebbi barlangi díszeit találták meg.

A Zeit című lap csütörtöki száma szerint a barlangot már 1991-ben felfedezték, a rajzok jelentését viszont csak most igazolták.

Az üreg falainak mészkőlerakódásaiba egykor feltűnő formákat karcoltak, többjük nemi szervet ábrázol. A szakértők szerint feltehetőleg termékenységi ceremóniák és ünnepek tartására használták a termet.

A barlang tele van természetes módon keletkezett mészkőlerakódásokkal, amelyek melleket vagy péniszt formáznak. Valószínűleg ezek az alakok inspirálták az üregbe látogatókat a vésetek készítésére.

A műemlékvédelmi hatóságok szerint előreláthatólag nem nyitják meg a barlangot a látogatók előtt. “A barlang magántulajdonban van, ezért mindenekelőtt a pontos helyet is titokban szeretnénk tartani” – mondta el Zarges.

A szakemberek attól is tartanak, hogy a nemiszerv-ábrázolások miatt különösen sokan akarnák meglátogatni az üreget.

Németországban már korábban is találtak kőkori figurákat, sziklafalon készített alkotásokra viszont eddig még nem bukkantak.

(A kép csak illusztráció.)

Ajánlott videó