Tudomány

Erotikus barlangrajzokra bukkantak Németországban

Először bukkantak kőkori barlangalkotásokra Németországban: a régészek a bajorországi Bamberg járásban találták meg az értékes leleteket.

Az öt méter hosszú barlangban tízezer és tizenkétezer éves kor közötti fali díszítményeket találtak, melyek közül sok nemi szervet ábrázol. Beate Zarges, a bajor műemlékvédelmi hivatal munkatársa szerint Közép-Európa legrégebbi barlangi díszeit találták meg.

A Zeit című lap csütörtöki száma szerint a barlangot már 1991-ben felfedezték, a rajzok jelentését viszont csak most igazolták.

Az üreg falainak mészkőlerakódásaiba egykor feltűnő formákat karcoltak, többjük nemi szervet ábrázol. A szakértők szerint feltehetőleg termékenységi ceremóniák és ünnepek tartására használták a termet.

A barlang tele van természetes módon keletkezett mészkőlerakódásokkal, amelyek melleket vagy péniszt formáznak. Valószínűleg ezek az alakok inspirálták az üregbe látogatókat a vésetek készítésére.

A műemlékvédelmi hatóságok szerint előreláthatólag nem nyitják meg a barlangot a látogatók előtt. “A barlang magántulajdonban van, ezért mindenekelőtt a pontos helyet is titokban szeretnénk tartani” – mondta el Zarges.

A szakemberek attól is tartanak, hogy a nemiszerv-ábrázolások miatt különösen sokan akarnák meglátogatni az üreget.

Németországban már korábban is találtak kőkori figurákat, sziklafalon készített alkotásokra viszont eddig még nem bukkantak.

(A kép csak illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik