Tudomány

Életre kelt ősfreskók

Ausztrál sziklafestmények azért őrzik meg a színüket negyvenezer év után is, mert élnek.

A legtöbb falra festett festék véges időn belül elhalványul – főleg évezredek után -, azonban az ausztrál Bradshaw barlangfestmények színei negyvenezer év után is élénkpirosak maradtak. A queenslandi egyetem tudósai szerint ez nem lehet a véletlen műve, így alaposan megvizsgálták a jelenséget.

A sziklafestmények elemzése utána arra a következtetésre jutottak, hogy a festményeket színes baktériumok és gombák tartják karban. Az ősi alkotásokat egyfajta biofilm vonja be, mely megőrzi a színeket.

Pettigrew professzor nyolcvan falfestményen találta meg az élő pigmentek nyomait a nyugat-ausztráliai Kimberlyben. A tudós úgy magyarárzza az élő falfreskók keletkezését, hogy évezredekkel ezelőtt az eredeti festéken “élősködni” és szaporodni kezdtek a mikroorganizmusok, és az idők során felváltották az eredeti festéket. Mára már csak a mikrobák maradtak meg, melyek színei azért ilyen élénkek, mert élnek.

A festmények nagy részét Chaetothyriales nevű eredetileg fekete színű gombacsoport alkotja, mely kölcsönös kapcsolatban áll a piros gombákkal. Az érintett mikroorganizmusok további vizsgálatok tárgyát képezik, és nemsokára kezdődhet a gombákból és mikrobákból álló furcsa “tinta” genetikai tesztelése.

AJÁNLOTT LINKEK:

Angol nyelvű cikk a mikrobák alkotta tintáról (BBC News)

Bradshaw szikla festmények (Bradshaw Alapítvány)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik