Tudomány

Az űrsiklókorszak utolsó űrsétája

A terveknek megfelelően hat és fél órán át tartott kedden az amerikai űrrepülőgép-program utolsó külső űrszerelési munkája.

A sétát a korábbiakkal ellentétben nem az űrsikló legénysége, hanem a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronauták közül kettő hajtott végre.

Az Atlantis vasárnap kötött ki négy űrhajóssal az utasterében a jelenleg csaknem 400 kilométeres magasságban Föld körül keringő űrbázison.

Az amerikai Ronald Garan és Michael Fossum munkaprogramjában szerepelt egyebek között egy tavaly meghibásodott ammóniaszivattyú leszerelése, amely az űrállomás hűtőrendszerének a része. A szerkezetet ezt követően elhelyezik az Atlantis rakterében, hogy azt majd az űrsikló a Földre szállítsa. A szakemberek megjavítják a szivattyút, majd egy teherűrhajóval küldik vissza az űrállomásra.

Az Atlantis mostani útja az amerikai űrkutatási hivatalnak, a NASA-nak a 135. és egyben utolsó űrsiklómissziója. Ezért indítottak csak négy űrhajóst az űrállomásra, mivel vészhelyzet esetén már nem küldhetnek a bajba jutott űrhajósok kimentésére egy másik űrsiklót. Ilyen kis létszámú legénység legutóbb 28 éve utazott űrrepülőgépen, azóta 6-7 fős volt a személyzet.

A NASA hétfőn egy nappal meghosszabbította a missziót, így az Atlantis július 21-én száll le a floridai Kennedy Űrközpontban. Ezzel lezárul a harminc éve kezdődött program.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik