Tudomány

Víz alatti antarktiszi vulkánokat fedeztek fel

A korábban ismeretlen víz alatti tűzhányókat a brit antarktiszi kutatóprogram szakemberei találták meg a Dél-Snadwich-szigetek környékén.

A kutatók összesen 12 vulkánt fedeztek fel a tengerfelszín alatt – ezek közül 7 aktív -, némelyek magassága eléri a 3 kilométert. Öt kilométer átmérőjű krátereket is találtak, amelyek a vulkánok “beomlása” során képződtek.

A kutatás segít megérteni, mi történik, amikor kitörnek vagy beomlanak a víz alatti vulkánok, amelyek potenciális szökőárveszélyt jelentenek. A víz alatti aktív tűzhányók ugyanakkor felmelegítik környezetükben az óceánt, kedvező létfeltételeket teremtve a tengeri élővilág számára.

“Nagyon sok mindent nem tudunk még a víz alatti vulkanikus tevékenységről, holott a jelek szerint folyamatosan kitörnek és beomlanak a tengerfenéken működő tűzhányók. A jelenleg alkalmazott kutatási technológiák immár lehetőséget adnak arra, hogy darabonként összerakjuk bolygónk evolúciójának történetét, ugyanakkor bepillantást engednek abba is, hogy a természetben lejátszódó folyamatok milyen veszélyt jelenthetnek a Föld legsűrűbben lakott térségeiben élő emberek számára” – hangsúlyozta előadásában Phil Leat, a kutatócsoport munkatársa az Edinburghban rendezett nemzetközi antarktiszi földtani szimpóziumon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik