Tudomány

Zöldül az Antarktisz

A globális felmelegedés hatására "kivirágzik" az Amundsen-tenger.

A svéd Nemzeti Tudományos Alapítvány megbízásából már évek óta tanulmányozza a Déli-sark térségét az Amundsen-tengeri Nemzetközi Kutató Expedíció (ASPIRE).

A kutatók újabban jeges vízben a planktonok és az apró algák megtelepedésének hatására klorofill-virágzásnak lehetnek tanúi. A zöldellő oázisok több száz kilométer szélesek is lehetnek. Tápanyagot és menedéket biztosítanak a környező hal és rákfajoknak.

Az algavirágzás okát a kutatók az Antarktisz nyugati oldalának déli sarkköri nyári olvadásában találták meg. Szerintük az utóbbi évek nyári gleccserolvadásai meleg levegőt áramoltattak az Amundsen-tenger térségébe, amely előidézte az algák növekedő szaporodását.

Az Antarktisz zöldülésének növekedését a tavaly novembertől idén januárig tartó expedíció során figyelték meg. A tudósokat lenyűgözte, hogy egyes jeges tengeri oázis sokkal zöldebb – sokkal több klorofillt tartalmaz (45 mikrogrammot literenként) -, mint az Amazonas-delta vidéke.

Pillanatnyilag az Amudsen-tengerben “úszik” a Föld a legzöldebb víz, amely azért nem baj, mert a tengeri élőlények szaporodása által az oxigéntermelés nő, és a szén-dioxid termelés csökken. A planktonok és algák virágzása éppen a globális felmelegedés ellen hat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Riport az antarktiszi klorofill-oázisokról (National Geographic)

Hol van az Amundsen tenger? – térkép (Wikimedia)

ASPIRE projekt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik