Tudomány

Másfél millió év szex nélkül

24.hu
24.hu

2011. 07. 12. 16:04

Egyes botsáskafajok akár másfél millió éve szűznemzéssel szaporodhatnak.

Korábban a témában:

Az aszexuális szaporodással a Timema tahoe faj egyedei elkerülik a párzás veszélyeit, ám minden egyes generációval új mutációk léphetnek fel, melyek felhalmozódnak az idők folyamán, ez pedig korlátozza az aszexuális állatok túlélési idejét.

A kanadai Simon Fraser Egyetem munkatársai Bernard Crespi vezetésével egy botsáskafaj, a faj két génje mutációinak arányát vizsgálták, hogy megállapítsák, mikor szaporodhatott utoljára szexuális úton a rovar.

A kutatók a botsáska mitokondriális DNS-ének változásait elemezték, és az összehasonlítást követően úgy találták, hogy több mint egymillió generáció óta nem lépett szexuális kapcsolatba, kizárólag szűznemzés útján jöttek világra az utódok.

David Hills, a Texasi Egyetem szakértője úgy véli, a 1,5 millió év evolúciós szempontból nem hosszú idő, szerinte aszexuális fajok – ilyen időtávlatban – gyakran keletkeznek, és ugyancsak gyakran ki is halnak a felhalmozódó genetikai hibák miatt.

(A képen a Ctenomorpha chronus botsáskafaj egyik egyede látható.)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.