Tudomány

Péniszével énekel egy rovar

A hím vízipoloska hasfalához dörzsölve nemi szervét csábítja párzásra nőstény fajtársait.

“Kis állatok, hatalmas hanggal.” – így is jellemezhetnék a Micronecta scholtzi vízipoloskát egy nemzetközi tudóscsapat átfogó vizsgálata után a különleges vízi élőlényeket. A rovarok ugyanis mindössze 2 mm-esek, mégis 99,2 decibel erősségű hangot is képesek magukból kiadni. Ha arra gondolunk, hogy körülbelül 100 decibelnek hallunk egy légkalapácsot is két méterről, akkor valóban le a kalappal előttük.

Még izgalmasabb, hogy a Közép-Európában – például a Bükk hegységben – is előforduló poloskák a péniszüket egy hajszálnyi területen hasfalukhoz dörzsölve dalolják szerelmi éneküket.

A vizsgálatban közreműködő skót tudósok először el sem hitték, hogy a hangok ilyen kis méretű állatoktól eredhetnek. Azonban ma már a testméretükhöz képest legnagyobb hangú élőlényeknek a Földön a Micronecta scholtzi vízipoloskákat tartják.

És végül, hogy ne maradjanak megválaszolatlan kérdések a hangos rovarokkal kapcsolatban. Jogosan vetődhet fel a kérdés a hír hallatára, hogy miért nem hallottuk eddig sohasem a hazai vizekben vízipoloskák fülsüketítően hangos énekét? A választ a fizika adja meg. A hang 99%-a a vízben elvész, mivel a rezgések sűrűbb közeget járnak át, mint amilyen levegő.

A Föld leghangosabb állata elvileg a kék bálna lenne, amely 188 decibellel dalol, azonban ezt se lehet hallani a felszínen. Annál jobban az elefántdübörgést, ami 117 decibellel zúg végig a szavannán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik