Tudomány

A fák emlékeznek gyökereikre

A genetikailag azonos fák különböző módokon reagálnak a szárazságra. Attól függ, hogyan tűrik a körülményeket, hogy eredetileg honnan származnak.

A kanadai tudósok bölcsődehatásnak hívják ezt a jelenséget, és elsőként jelentettek meg olyan tudományos munkát az amerikai tudományos akadémia szakfolyóiratában a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben, ami ezzel a témával foglalkozik.

Az bölcsőde-hatást az erdészek és kertészek már régóta ismerik, azonban tudományosan eddig még sohasem vizsgálták.

Malcolm Campbell a Torontói Egyetem professzora szerint úgy lehet ezt elképzelni, mintha vennénk egy kertészetben egy facsemetét, egy másik kertészetben pedig egy újabbat ugyanabból a fából. Azonban a két fa mégis teljesen máshogyan növekedne, és “viselkedne”, holott genetikailag azonos példányokról lenne szó.

A kutatók állításukat három fajta nyárfán tesztelték. Ezek közül az Okanese az 1986-tól termesztett fajta reakciója tért el a többiétől. A legősibb időkre az 1900-as évek elejére nyúló faj – a DN34 – klónegyedei igazolták leginkább a feltevést.

A tudósok ahhoz hasonlították az időbeli eltéréseket, mint amikor egy egypetéjű ikerpár felnő. A nagyon korai szakaszban, alig mutatnak különbséget, ahogy azonban egyre idősebbek, egyre inkább eltérnek egymástól külső és belső tulajdonságaikban egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik