Tudomány

Embert áldoztak a maják a jó “fociért”?

24.hu
24.hu

2011. 07. 11. 07:24

Foglyul ejtett harcosok 1300 éves szobrait tárták fel Mexikóban, a két ókori műalkotás a maja városállamok közötti viszályokról és szövetségesi kötelékekről vall.

Korábban a témában:

Az életnagyságú, 1,5 méter magas szobrok törökülésben, a hátuk mögött összekötözött kezekkel ábrázolják a maja harcosokat. Az egyik szobor teljesen ép, a másiknak viszont hiányzik a feje.

A leletek májusban kerültek elő Chiapas szövetségi államban, Toniná maja romvárosban két, az ókori labdajátékoknál alkalmazott “eredményjelző tábla” társaságában.

A foglyok ágyékkötőjén és mellkasán olvasható maja hieroglifák arról vallanak, hogy a harcosok Copán városából származtak, s az isteneknek áldozták fel őket.

Juan Yadeun régész szerint a leletek tanúsága szerint a Copán harcosokkal segítette Palenquét Toninával az Usumacinta-folyó feletti ellenőrzés jogáért vívott 26 éves háború során.

“A két fogolyszobor alátámasztja Copán és Palenque közötti szövetségesi kapcsolatokat a Toninával való viszálykodásban” – emelte ki Juan Yauden.

Hozzátette: Kr.u. 688 és 714 között Toniná és Palenque hadserege többször is megütközött egymással. A szakértők közül sokan úgy vélik, hogy a városállamok viszálykodására vagy környezeti tényezőkre vezethető vissza, hogy 820 körül hanyatlásnak indult a maja civilizáció.

Független régészek, bár rendkívülinek nevezik a leletet, kételkednek abban, hogy a szobrokra az egymástól nagy távolságban lévő Copán és Palenque közötti szövetség bizonyítékaként lehet tekinteni.

David Stuart, a maja feliratok szakértője szerint semmi sem utal arra, hogy a hadifoglyok valóban Copánból származtak volna.

“A két szobor olyan foglyokat ábrázol, akikről más toninái feliratokból van tudomásunk, és az a gyanúm, hogy valójában a Chaipas-régióból valók” – hangsúlyozta David Stuart, aki szerint a szoborállítással Toniná új labdajátékpályájának a megnyitását ünnepelték 696. június 27-én.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.