Tudomány

Hátborzongató hangok egy letűnt civilizációból

Az ősi maják gigantikus csiripelőgépeket is építettek.

Miriam Kolarnak a Stanford Egyetem akusztikai kutatóintézetének munkatársa és kollágái a háromezer éves perui Chavin kultúra által épített különleges építmények hanghatásait vizsgálták, amikor a földalatti labirintusokban olyan visszhangokat fedeztek föl, melyek eltorzítják hangokat, elképesztő hanghatásokat okozva.

Az ókori akusztikus világ a furcsa hangvisszaverődések miatt egészen más hatású, mint a természetes fizikai környezet. A hangok a föld alatt “természetfölöttinek” hangzanak, amelyet ki is használtak az ősi Chavin kultúrában az érzékszervek megtévesztésére.

Az emberábrázolásokból kiderül, hogy a Chavin kultúrában hallucinogén anyagokat, drogokat is használtak az érzékszervek összezavarására, hogy megváltozott transzcendens állapotokat érjenek el. Az ilyen épületek rituális helyszínül szolgálhattak a pszichedelikus utazásoknak.

A Chavin de Hauntar nem az egyetlen hely ahol a hang fontos szerepet játszott. A maja uralkodók a Yucatan-félszigeten rájöttek arra, miként lehet a hangot tömegoszlatásra használni. Erre a célra egy furcsa madár-visszhang gerjesztő akusztikai berendezést, a Kukulkan templomot építettek. A templomban hallható madárhang leginkább a szuruku madár hangjához hasonló. A madarat szerfelett tisztelték a maják. A maja uralkodók futballpályaméretű hangosbeszélő rendszerekkel is felszerelték építményeiket az emberek irányítására.

AJÁNLOTT LINK:

Cikk a maják különleges akusztikai építményeiről – angol (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik