Tudomány

Hátborzongató hangok egy letűnt civilizációból

24.hu
24.hu

2010. 11. 17. 10:50

Az ősi maják gigantikus csiripelőgépeket is építettek.
Korábban a témában:

Miriam Kolarnak a Stanford Egyetem akusztikai kutatóintézetének munkatársa és kollágái a háromezer éves perui Chavin kultúra által épített különleges építmények hanghatásait vizsgálták, amikor a földalatti labirintusokban olyan visszhangokat fedeztek föl, melyek eltorzítják hangokat, elképesztő hanghatásokat okozva.

Az ókori akusztikus világ a furcsa hangvisszaverődések miatt egészen más hatású, mint a természetes fizikai környezet. A hangok a föld alatt “természetfölöttinek” hangzanak, amelyet ki is használtak az ősi Chavin kultúrában az érzékszervek megtévesztésére.

Az emberábrázolásokból kiderül, hogy a Chavin kultúrában hallucinogén anyagokat, drogokat is használtak az érzékszervek összezavarására, hogy megváltozott transzcendens állapotokat érjenek el. Az ilyen épületek rituális helyszínül szolgálhattak a pszichedelikus utazásoknak.

A Chavin de Hauntar nem az egyetlen hely ahol a hang fontos szerepet játszott. A maja uralkodók a Yucatan-félszigeten rájöttek arra, miként lehet a hangot tömegoszlatásra használni. Erre a célra egy furcsa madár-visszhang gerjesztő akusztikai berendezést, a Kukulkan templomot építettek. A templomban hallható madárhang leginkább a szuruku madár hangjához hasonló. A madarat szerfelett tisztelték a maják. A maja uralkodók futballpályaméretű hangosbeszélő rendszerekkel is felszerelték építményeiket az emberek irányítására.

AJÁNLOTT LINK:

Cikk a maják különleges akusztikai építményeiről – angol (Discovery News)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.