Tudomány

Hét titokzatos maja városra bukkantak

Eddig soha nem ismert maja városok maradványaira találtak régészek a mexikói Yucatán-félszigeten.

A hét település az Oxmul, a Polok Ceh, a Nichak, a Cuzam, a Chan Much, a Tzakan és a Chankiuik nevet kapták, mindegyikük Yucatán állam fővárosa, Mérida közelében fekszik.

Régészek a mexikói nemzeti antropológiai és történelmi intézet – INAH -projektje keretében bukkantak az ősi, Krisztus előtt 400 és Krisztus után 200 közötti – preklasszikus – időkből származó maja falvakra. Az intézet már régóta kutatja a 750 ezres Mérida környékének prekolumbiánus emlékeit, és célja, hogy megmentse a történelmi leleteket a város gyors terjeszkedésétől.

Az összességében több mint ezer hektáron elterülő hét településen épületek maradványaira, emberi csontokra, és temetkezési kerámiák gazdag tárára bukkantak, a leleteket specialisták vizsgálják. Mindenekelőtt Oxmulban találtak értékes dolgokat, többek közt 75 emberi csontvázat.

A maja kultúra a spanyol hódítás előtti Amerika egyik legfejlettebb civilizációja volt, a mai Guatemala, Honduras és Mexikó Chiapas államának területén virágzott.

A maják Méridától északra fekvő világhírű városa, Chichén Itzá a posztklasszikus időkben, 1000 után érte fénykorát. Amikor a spanyol konkvisztádorok 1519-ben betették lábukat a területre, a legtöbb maja város csillaga már letűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik