Tudomány

Múzeumban a félelmetes tengeri szörny

A valaha élt legnagyobb és legfélelmetesebb "tengeri szörny", az uszonyos gyík - plioszaurusz - koponyáját állítják ki a délnyugat-angliai Dorseti Múzeumban.

A 155 millió éves fosszíliát egy amatőr őslényvadász, Kevan Sheehan fedezte fel Dorset grófságban. A koponyát másfél éves munkával sikerült kiszabadítani a csontokat “foglyul ejtő” üledékes kőzetből.

“A koponya 95 százaléka maradt fenn, ez az egyik legnagyobb, legteljesebb és legjobb állapotban megőrződött plioszaurusz fosszília a világon” – hangsúlyozta Richard Edmonds, a múzeum szakembere.

A 2,4 méteres koponya alapján a paleontológusok úgy vélik, hogy a “tengeri szörny” testhossza 15-18 méter lehetett. A valaha volt legfélelmetesebb ragadozók sorába tartozott a jura és a kréta időszakban élt uszonyos gyík.

A feje búbján lévő szemek éberen figyelték a potenciális zsákmányt, amely nem menekülhetett a rávetődő plioszaurusz erős, borotvaéles fogakkal felszerelt állkapcsának szorításából.

A plioszaurusz zömök testét nagy valószínűséggel négy erőteljes, lapátszerű végtagja hajthatta előre, bár azok fosszíliái még sehol sem kerültek elő.

Mivel a koponya sokkal nagyobb és masszívabb, mint más előkerült plioszaurusz fosszíliáké, az őskövületet CT-vizsgálatoknak vetették alá. A felvételek alapján próbálják majd eldönteni, hogy “közönséges” plioszauruszról van-e szó, vagy a tudomány számára eleddig ismeretlen új fajt fedeztek fel.

A kövület megvásárlására húszezer fontot – 5,9 millió forintot – gyűjtött a Dorseti Múzeum, amely kiállítja a tengeri szörny koponyáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik