Tudomány

Vékonybelet növesztettek laboratóriumban

Egy Los Angeles-i Gyermekkórházban sikeresen növesztették vissza egerek természetes beleit.

Bőr, izom, erek és szemsejtek után újabb áttörést sikerült elérniük amerikai szövetmérnököknek, azaz működő vékonybelet növesztettek egerekben.

A regeneratív orvoslásban jelentős lépést hozó fejlesztést a Los Angales-i Gyermekkórház Saban kutatóintézetében sikerült megvalósítani Tracy C. Grikscheit és kutatócsapatának.

A mesterséges bélteremtés a koraszülött csecsemőkön segíthet, akik fokozott veszélynek vannak kitéve gyomor- és bélrendszeri betegség miatt, ha beleik elhalnak egy úgynevezett nekrotizáló enterocolitis nevű betegség miatt.

A csecsemőknél ebben az állapotban potenciálisan veszélyes baktériumok szivároghatnak a hasukba. Ilyenkor műtéti úton távolítják el a vékonybél egy szakaszát, vagy pedig szervátültetés lehetséges, de egyik sem igazán megoldás, mivel az így kezelt gyermekeknek csak a fele élheti meg az 5. születésnapját.

A működő vékonybél növesztése azonban növelheti a koraszülöttek túlélési esélyeit. A módszer klinikai teszteléséből derülhet ki, hogy embereknél is hatékonyan létre lehet-e hozni mesterséges beleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik