Tudomány

Szinte jóképű lett az arcátültetett férfi

Megjelent a nyilvánosság előtt az az amerikai férfi, akin az Egyesült Államok történetének első teljes arctranszplantációját hajtották végre.

A férfi március végén hajtottak végre arctranszplantációt: a 15 órás műtét során egy harmincfős orvoscsoport dolgozott az arcán a bostoni Brigham and Women’s kórházban. A férfi új orrot, ajkakat, arcbőrt és arcizmokat, valamint az izmok mozgatására, és érzékelésre szolgáló idegeket kapott a műtét alatt. Látását nem nyerte vissza.

Dallas Wiens 2008 novemberében vesztette el az arcát. A férfi egy daruskocsi kosarában dolgozott, amikor elvesztette az irányítást a szerkezet felett, és a gép egyenesen a felette lévő magasfeszültségű vezetéknek lökte. A férfi a fején szenvedett áramütést, és három hónapig kómában feküdt.

Az áramütés szó szerint “leradírozta” az arcát, és csak állának egy kis része maradt ép.“Ki sem tudom fejezni, mit kaptam” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Dallas Wiens, aki arról is beszámolt, hogy kislánya “jóképűnek” nevezte, amikor először meglátta a kórházban az új arcát. Mint mondta, nincsenek szavak arra, hogy milyen hálás a névtelen donornak és családjának, akitől az új arcát kapta. (Fotó Dallas régi arcáról, csak erősebb idegzetűeknek!)

A világon elsőként Spanyolországban hajtottak végre teljes arcátültetést: tavaly júliusban a barcelonai Vall d’Hebron kórházban egy arcon lőtt férfi kapott új arcot. Az első sikeres részleges arctranszplantációt 2005-ben végezték el Franciaországban, egy kutyatámadást elszenvedett nőn.

AJÁNLOTT LINKEK:

Új arcot kapott az arc nélküli férfi (Hír24)
Ismét arcot ültettek át az USA-ban (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik