Tudomány

Szörnyeteg ősvombatra leltek Ausztráliában

Húst nem evett, de bármikor halálra taposhatott mancsaival egy embert az őskori vombatszörny.

Ha a vombatokra gondolunk, egy aranyos közel egy méter hosszú erszényes medvefélére gondolunk. Valaha azonban az ősvombatok agyaras szörnyeknek tűntek, akik ugyan növényt ettek, méretükkel mégis felül múlták az embert és egyes ragadozókat.

A diprotodon, azaz vombatok óriásváltozata 1,6 millió évvel ezelőtt jelent meg, és körülbelül 25 ezer évvel ezelőtt tűnt el a Föld színéről. Olyan tempóban mozoghatott, mint a mai tevék. Agyarszerű metszőfogaival gyökereket áshatott ki a földből. A vombatóriások akár három tonnát is nyomhattak, és négy méteresre is megnőhettek.

Új-Dél-Wales környékén pedig még együtt éltek az ausztráliai kontinensen a korai bennszülöttekkel. Sőt egyes elméletek úgy tartják, kipusztulásukért a korai ember lehet a felelős, aki leölte az óriás növényevőket húsukért.

Az újonnan talált teljes óriás vombat csontváz bordáin lándzsanyomokat véltek felfedezni, így valószínűleg vele is az ősemberek végezhettek. A szinte teljesen ép körülbelül 50 ezer éves maradványokra a queenslandi Carpentaria-öbölben egy marhafarmon bukkantak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik