Tudomány

Őszsiráf a sumér korban?

Még mindig nem tudják biztosan, mit is ábrázolhat az a szobor, melyről évtizedekig hitték, hogy egy jégkorszaki őszsiráfot formáz.

Darren Naish a Porthmouthi Egyetem paleozoológusa blogjában olyan ókori leleteket is bemutat, melyek nagyon hasonlítanak a jégkorszakban élt emlősökhöz.

Egyikük egy agancsos zsiráfszerű emlőst formázó, 18 centiméteres sumér bronzszobor. A Field Museum tulajdona. Kr. e. 2800 és 2750 között készülhetett. A Közép-Irakból származó leleten hét évtizede vitatkoznak a tudósok, hogy vajon milyen állatot ábrázolhat.

A Sivatherium – magyarul Siva fenevadja nevű őszsiráf – az utolsó nagy jégkorszak idején Afrikában és Indiában élt. Erőteljesebb testfelépítéssel bírt, mint a mai rokonai. Inkább az okapihoz hasonlított. Magassága nagyjából két méter lehetett. Feje tetején egy pár agancsszerű szarvat hordott, szeme fölött pedig egy pár kisebb szarvat is viselt.

1931-ben a titokzatos állatszobrot perzsa dámvadkéntDama mesopotamicanak – azonosították. A meghatározást arra alapozták, hogy a szobor agancsa hosszabb lehetett, ebben az esetben pedig nem szarvról, hanem agancsokról van szó.

A dámvadelméletet hamar megtámadta Edwin Colbert 1936-ban. Azzal érvelt, hogy a figura szeme fölött a Sivatheriumra jellemző két kis szarv látható, ami a dámvad esetében hiányzik.
A Shivatherium-elmélet 1977-ig kitartott, amikor is egy német kutató megtalálta a szarvakat a Field Museum raktárában.

A különös állatot 1990-ben rekonstruálták, ekkor úgy találták, hogy inkább dámvad lehet, mint őszsiráf. A Sivatherium-hívőket ez persze nem hatja meg, ugyanis a dámvad anatómiailag nem összeegyeztethető a figura zömökségével és robusztus nyakával, mely az őszsiráfra jellemző.

Darren Naish véleménye szerint – bár biztosan nem lehet tudni -, inkább valószínűbb, hogy egy rosszul összerakott dámvadról van szó, mint egy jégkorszakot túlélő mára kihalt zsiráfféléről.

AJÁNLOTT LINKEK:

Darren Naish cikke a titokzatos szoborról (Tetrapod Zoology)
Információk a szoborról (io9)
Milyen állatféle volt a Sivatherium? (Wikipedia)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

People tan in the sun while other Parisians bathe in the Trocadero fountain to cool down on June 24, 2019, the first day of the heat wave, when an intense heat wave will hit all of France for a week and create a severe heat wave, potentially warmer than the one in 2003. (Photo by Samuel Boivin/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.