Tudomány

Őszsiráf a sumér korban?

Még mindig nem tudják biztosan, mit is ábrázolhat az a szobor, melyről évtizedekig hitték, hogy egy jégkorszaki őszsiráfot formáz.

Darren Naish a Porthmouthi Egyetem paleozoológusa blogjában olyan ókori leleteket is bemutat, melyek nagyon hasonlítanak a jégkorszakban élt emlősökhöz.

Egyikük egy agancsos zsiráfszerű emlőst formázó, 18 centiméteres sumér bronzszobor. A Field Museum tulajdona. Kr. e. 2800 és 2750 között készülhetett. A Közép-Irakból származó leleten hét évtizede vitatkoznak a tudósok, hogy vajon milyen állatot ábrázolhat.

A Sivatherium – magyarul Siva fenevadja nevű őszsiráf – az utolsó nagy jégkorszak idején Afrikában és Indiában élt. Erőteljesebb testfelépítéssel bírt, mint a mai rokonai. Inkább az okapihoz hasonlított. Magassága nagyjából két méter lehetett. Feje tetején egy pár agancsszerű szarvat hordott, szeme fölött pedig egy pár kisebb szarvat is viselt.

1931-ben a titokzatos állatszobrot perzsa dámvadkéntDama mesopotamicanak – azonosították. A meghatározást arra alapozták, hogy a szobor agancsa hosszabb lehetett, ebben az esetben pedig nem szarvról, hanem agancsokról van szó.

A dámvadelméletet hamar megtámadta Edwin Colbert 1936-ban. Azzal érvelt, hogy a figura szeme fölött a Sivatheriumra jellemző két kis szarv látható, ami a dámvad esetében hiányzik.
A Shivatherium-elmélet 1977-ig kitartott, amikor is egy német kutató megtalálta a szarvakat a Field Museum raktárában.

A különös állatot 1990-ben rekonstruálták, ekkor úgy találták, hogy inkább dámvad lehet, mint őszsiráf. A Sivatherium-hívőket ez persze nem hatja meg, ugyanis a dámvad anatómiailag nem összeegyeztethető a figura zömökségével és robusztus nyakával, mely az őszsiráfra jellemző.

Darren Naish véleménye szerint – bár biztosan nem lehet tudni -, inkább valószínűbb, hogy egy rosszul összerakott dámvadról van szó, mint egy jégkorszakot túlélő mára kihalt zsiráfféléről.

AJÁNLOTT LINKEK:

Darren Naish cikke a titokzatos szoborról (Tetrapod Zoology)
Információk a szoborról (io9)
Milyen állatféle volt a Sivatherium? (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik