Tudomány

Barátkozott az ősoposszum

Csak a modern erszényesek élnek magányosan, az ősoposszum még csordában élt.

A modern emlősök gyakran folytatnak társas életmódot, de az erszényesek kilógnak a sorból. Ők a magányt választják. Azonban ez nem volt mindig így. Paleontológusok végre bizonyítékot találtak arra, hogy az oposszumok, kenguruk és egyéb erszényes állatok ősei kedvelték társaikat.

Bolíviában a Tiupampa település közelében harmincöt Pucadelphys andinus – primitív oposszum – példány csontjai kerültek elő egy 64 millió éves “tömegsírból”. Az erszényesek két csoportban örződtek meg az utókor számára, az egyik család 12 tagból állt, a másik 22-ből, egymástól mindössze 3 méterre lakhattak.

Valószínűleg egy hirtelen katasztrófa például áradás végezhetett a barátságos lényekkel. Hasonló csoportokba tömörülés nyomát eddig csak dinoszauruszok esetében találták, erszényesek ősi “társadalmába” eddig soha nem pillanthattak bele.

A leletek arra utalnak, az erszényesek elmagányosodása egy modern kori folyamat eredménye lehet. Dél-Ausztráliában extrém esetekben tapasztalták az erszényesek együttműködését, a téli hőmérséklet csökkenéskor egymás testének melegítésére gyűlnek össze.

A 64 millió évvel ezelőtt trópusi Bolíviában kizárt, hogy erről lehetett volna szó. Párizsi paleontológusok azt feltételezik az utódgondozást csoportban ügyesebben meg tudták oldani. A csoportos közlekedés utólag nem bizonyult hasznosnak, így az erszényesek az évmilliók során eltávolodtak egymástól.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az ősoposszum leletekről (Nature)
Tudj meg még többet az ősoposszumról! (Wikipedia)
Tanulmány az oposszumokról (Nature)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik