Tudomány

Kiásnák sírjából Shakespeare-t

Vajon tényleg füvezett Shakespeare? Többek között erre a kérdésre is keresi a választ egy dél-afrikai antropológus.

Francis Thackerey a johannesburgi Humán Evolúciós Intézet igazgatója,, aki hírnevet szerzett magának azon vitatott elméletével, miszerint Shakespeare rendszeresen marihuánát szívott, már hivatalosan kérvényezte az anglikán egyháznál az exhumálási engedélyt.

A johannesburgi antropológus elméletét arra alapozza, hogy korábban megvizsgálta a Shakespeare kertjében feltárt 24 pipát, s bennük droghasználatra utaló nyomokat talált.

Francis Thackerey CT-vizsgálatok segítségével mindenekelőtt az angol drámaíró arcának háromdimenziós rekonstrukcióját kívánja elkészíttetni. A csontok vizsgálata viszont elárulhatja, milyen életmódot folytatott William Shakespeare, és esetleges betegségeire, sőt a halál okára is fény derülhet.

A tervek szerint DNS-mintákat vennének nemcsak a drámaírótól, hanem feleségétől és húgától is, akiket szintén a Stratford-upon-Avon-beli Holy Trinity – Szentháromság – templomában temették el.

Francis Thackerey vitatott elméletét Shakespeare fogainak vizsgálatával reméli bizonyítani, amennyiben sikerülne felfedezni az oldalsó metszőfogon és a tépőfogon a pipázásra utaló jeleket.

A johannesburgi antropológus Shakespeare végakaratával ellentétesen cselekszik, a sírvers ugyanis megátkoz mindenkit, aki a bárd csontjait megbolygatná.

Az anglikán egyház tagadja, hogy bármiféle exhumálási kérelem érkezett volna a címére, Francis Thackerey és kutatócsoportja azonban abban bízik, hogy időben megkapják az engedélyt ahhoz, hogy 2016-ig, Shakespeare halála 400. évfordulójáig elvégezhessék a tervezett vizsgálatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik