Tudomány

Egy rokon halála ihlette a Hamletet

Shakespeare egyik rokona egy XVI. századi történelmi dokumentum alapján a Hamlet főhősnőjéhez hasonlóan szintén virágszedés közben, fulladásban halt meg.

William Shakespeare még gyerek volt, amikor rokona a két és fél éves Jane Shaxspere 1569-ben egy malomhoz közeli tóbe esett, és vízbe fúlt. A lány vadvirágot gyűjtött 32 km-re Shakespeare-ek stratford-upon-avoni otthonától.

A balesetről korabeli – azaz Tudor-kori halottkémek által írt jegyzőkönyv készült, mely az utókorra maradt. Erre a dokumentumra találtak rá oxfordi tudósok, akik feltételezik ez a tragikus esemény vehette rá negyven évvel később Williamet, hogy Hamlet szerelme Ophelia a világ egyik leghíresebb drámájában fűzfa alatt a karjaiban és nyakánál virágok csokraival haljon meg.

Emma Smith angol irodalomtörténész szerint, valószínű, hogy a színdarabbeli jelenet kitalálása mögött egy valós megrendítő esemény állhatott. Hiszen Shakespeare rendkívül alapos műveltsége mellett a hétköznapi életből, korabeli mendemondákból, de akár pletykákból és emlékezetéből is merített a XXI. század elején még mindig töretlenül népszerű írásaihoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik