Tudomány

Sikertelen a cukorbetegség elleni oltás

Elbukott egy 1-es típusú diabétesz elleni kísérleti vakcina a háromfázisú klinikai kipróbálás második lépésében.

Az 1-es típusú cukorbetegség kifejlődésének megelőzésére tervezett vakcina elvileg úgy működne, hogy megvédi a hasnyálmirigyben az inzulint termelő béta-sejteket az immunrendszer támadásától.

A vakcinálás alapelképzelése az volt, hogy ha a glutaminsav-dekarboxiláz (GAD) elnevezésű enzim kis dózisával beoltják a pácienst, akkor megtaníthatják immunrendszerének T-sejtjeit arra, hogy tolerálják e vegyületet. A túlérzékeny immunrendszer ugyanis ezt, a béta-sejtek előállításában kulcsfontosságú enzimet támadja meg.

A klinikai kipróbálásban Kanadában és az Egyesült Államokban összesen 145 páciens vett részt, akik életkora három és 45 év között volt, és a megelőző három hónapon belül diagnosztizálták náluk az 1-es típusú diabéteszt.

A vizsgálatba bevont embereket három csoportba osztották, az elsőben csak a vakcinát kapták, a másodikban a vakcinát és egy immunerősítőt együtt, a harmadikban pedig csak immunerősítő szert.

A teszt folyamán mindhárom csoportban hasonlóan alakult a pácienseknél a betegség előrehaladása, és a tapasztalt mellékhatásokban sem voltak különbségek. Az eredményt Jay Skyler kutatásvezető, a Miami Miller Orvosegyetem munkatársa ismertette.

Az 1-es típusú diabétesz – amelyet korábban fiatalkori cukorbetegségnek is neveztek – a diabéteszes páciensek 5-10 százalékát érinti. Tipikusan gyerek- vagy fiatal korban jelenik meg, az érintettek további életükben napi inzulininjekciókra szorulnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik