Tudomány

Vékonyan is lehetsz cukorbeteg

Azonosítottak egy gént, amely egyaránt kapcsolatba hozható a karcsúbb testalkattal és az anyagcsere-betegségek nagyobb kockázatával.

A Brit Orvosi Kutatási Tanács munkatársainak megállapítása szerint miközben a szóban forgó gén és a kevesebb testzsír között összefüggés áll fenn, egyúttal a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség emelkedett kockázatával is kapcsolatba hozható, olyan betegségekkel, melyeket szokásosan a túlsúlyhoz, elhízáshoz kötnek.

“Egy valóban elképesztő genetikai sztorira bukkantunk, és fejtörést okozott, amikor rátaláltunk a gén hatására is” – idézte fel Ruth Loos kutatásvezető, akinek tanulmányát a Nature Genetics című szakfolyóirat ismertette.

Loos kutatócsoportja több mint 75 ezer ember örökítő állományában keresett olyan géneket, melyek meghatározzák a test zsírtartalmát, azt, hogy valaki testében hány százalék a zsír aránya. Eközben találtak bizonyítékokat arra, hogy az IRS1 jelű gén jelenléte összefügg a test alacsonyabb zsírtartalmával.

További vizsgálódásuk során megállapították, hogy az IRS1 gén egyúttal egészségtelenül magas koleszterin- és vércukorszinthez is vezetett, ami olyan metabolikus betegségek kialakulásának jelzője, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek. Kiderült, hogy a gén jelenlétében csak a bőr alatti – szubkután – zsírból volt kevesebb, nem pedig az ártalmasabb, a belső szerveket körülvevő – zsigeri – zsírból.

Loos úgy véli, hogy azok az emberek, akiknél megtalálható az IRS1 gén, kevésbé képesek a bőr alatti zsír tárolására, és talán ezért rakódik le a zsír a test más részeiben, ahol jobban veszélyezteti a szervműködést.

Az általános üzenet azonban továbbra is az, hogy “a vékony emberek általánosságban egészségesebbek a túlsúlyos vagy kövér embereknél” – tette hozzá a kutató. Loos rámutatott arra is, hogy a gének csak egy tényezőt jelentenek ezen állapotok kialakulási kockázatának meghatározásában, az olyan életmódbeli tényezők, mint az étrend, a mozgás, a dohányzás elhagyása és az egészséges testsúly fenntartása szintén fontos szerepet játszanak a rizikó mértékében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!