Tudomány

Visszafordítható a 2-es típusú cukorbetegség

Vercukormero(1024x768).png (vércukor, vércukormérő, )
Vercukormero(1024x768).png (vércukor, vércukormérő, )

A Newcastle Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy egy nyolchetes, 600 kalóriás diéta segíthet.

A tanulmányba bevont 11 ember közül hét teljesen mentes volt három hónap elteltével a cukorbetegség tüneteitől, mivel hasnyálmirigyük és májuk normalizálódott zsírtartalma elősegítette a szükséges inzulin termelését is.

A 2-es típusú diabétesz felnőtt korban jelenik meg, oka az elhízás, a rosszul megválasztott étrend, illetve a mozgásszegény életmód. A betegségben a hasnyálmirigy inzulintermelése elégtelenné válik, ennek következtében a vérben megemelkedik a glükóz szintje.

A vizsgálatba bevont 11 önkéntes mindegyikénél a megelőző négy éven belül diagnosztizálták a 2-es típusú cukorbetegséget. A teszt során nyolc hétig csak diétás italt és keményítőt nem tartalmazó zöldségeket vehettek magukhoz a résztvevők, összesen napi 600 kalória energiatartalommal.

A mérésekből kiderült, hogy már egy hét diétázás után visszatért a normálisra a résztvevők éhgyomri vércukorszintje. A mágneses rezonanciás vizsgálatok azt mutatták, hogy a páciensek hasnyálmirigyének zsírtartalma a nagyjából 8 százalékról csökkent a normálishoz közelebb lévő 6 százalékra.

A kutatók azonban egyelőre senkit nem bíztatnak az étrend kipróbálására – főleg nem orvosi felügyelet nélkül -, mivel a 11 fős kísérlet egyelőre csak egy elképzelés bizonyításának igen kezdetleges szakasza. A diéta nemcsak hogy további tesztelésre szorul, de a hosszú távú hatásai is ismeretlenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik