Tudomány

Genetikával mentik az ördögöket

A tasman ördögöket egy súlyos arcrák tizedeli. A tudósok az állatok genetikai felépítésében keresik túlélésük titkát.

A tasman, azaz erszényes ördög a Sarcophilus harrisii rémisztő visításáról kapta nevét. Az állat régen Ausztrália egész területén élt, ma már csak Tasmania szigetén megtalálható.

Élőhelyének szűkülése és a vegyszeres kártevőirtás azonban veszélyezteti az maradék állományt. Arról nem is beszélve, hogy egy ijesztő kór pusztít az ördögök körében, melyet harapással adnak át egymásnak. A tasman ördögök egymás között ragályos arcrákot terjesztenek akár csonttörésre is képes rendkívül erős állkapcsukkal. A fertőző arcrák az ördögpopuláció 90%-át kiirtotta Észak-Kelet Tasmaniában 2007-re, és a kór nyugat felé terjed.

Egy nemzetközi kutatócsapat a genetikai szekvenálásban látja a tasman ördögök problémájára a megoldást. A kutatók több mint 175 beteg állat genetikai felépítését elemzik, és abból próbálják megállapítani, hogyan lehetne genetikailag védetté tenni a végveszélyben lévő fajt.

Különösen értékesek azok a genetikai nyomok, melyek olyan erszényesektől származnak, amelyeknek az immunrendszere sikeresen legyőzte a tumort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik