Belföld

Szigorítás vár a cukorbeteg sofőrökre

A cukorbeteg járművezetők legfeljebb öt, az alacsony vércukorszintűek pedig három évre kaphatnak egészségügyi alkalmassági igazolást.

A közúti járművezetők egészségügyi alkalmasságát megállapító népjóléti miniszteri rendelet 1992-ben született, ezt módosította most a nemzeti erőforrás miniszter. A rendelkezés jövő januártól érvényes.

A járművezetők két egészségügyi kategóriába sorolása változatlan maradt, így a 2. alkalmassági csoportba tartoznak a hivatásos járművezetők, míg mindenki más az 1. csoport részese. Ez utóbbiban 40 év alatt tíz évente, 40 és 60 év között öt évente, 70 éves korig három évente, utána pedig két évente kell időszakos egészségi alkalmassági vizsgálaton megjelenni. A hivatásos járművezetőknél a kötelező vizsgálat intervalluma 45 éves korig öt, 45 és 60 év között három, afelett pedig két év.

Ez a szabály egészült ki most azzal – mindkét csoportra -, hogy a tablettás vagy inzulinos kezelésben részesülő cukorbeteg legfeljebb öt évre kaphat egészségügyi alkalmassági igazolást, míg az alacsony vércukorszint – hipoglikémia – miatt gyógyszeres kezelés alatt állónál ez az idő csak legfeljebb három év lehet.

A módosítás egy másik szabálya kiveszi a 2. alkalmassági csoportból a helyi közforgalmú vasúti járművezetőket, valamint a siklókezelőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik