Tudomány

Bújkáló fekete lyukakra leltek

Olyan fekete lyukakat mért be a Swift űrtávcső, amely a röntgen-háttérsugárzás egyik fő forrása lehet.

A röntgen tartományban a teljes égbolt erőteljesen sugároz, de mindez idáig nem találták meg e sugárzás forrásait. Az elméleti szakemberek szerint a háttérsugárzás felelősei a legtöbb galaxis belsejében megtalálható szupernehéz fekete lyukak lehetnek. A röntgen tartományban sugárzó fekete lyukak létére eddig nem nagyon találtak gyakorlati bizonyítékot.

Januárban azonban Swift űrtávcső egyik műszere – a BAT – mely a kemény röntgen tartományban térképezi az eget, azért hogy gamma kitöréseket találjon – 199 aktív galaxismag közül 9-et detektált központi fekete lyukként. Ezek a szupernehéz objektumokat eddig nem tudták kimutatni, így nagy felfedezésnek számítanak.

A röntgenspektrumok elemzésekor a kutatók azt is igazolták, hogy a galaxismagok valóban a kozmikus röntgen-háttérsugárzások fő forrásai. A most talált objektumok csak a jéghegy csúcsai lehetnek, az aktív galaxismagok összlétszámának 20-30 százalékát tehetik ki a sűrű porfelhők mögött rejtőzködő minden magukba nyelő szupernehéz fekete lyukak.

AJÁNLOTT LINKEK:

“Rejtőzködő” fekete lyukakra bukkant a Swift (MCSE)

Bővebb leírás a felfedezésről (NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik