Tudomány

Gomba öli a békákat

Világszerte egy bőrgomba okozza a békák tömeges kipusztulását. A baktériumok és gombaölők különösen ígéretes fegyvernek tűnnek ellene.

A kétéltűek kihalását először Ausztráliában és Közép-Amerikában figyelték meg az 1980-as és 1990-es években – idézték fel a Zürichi Egyetem kutatói. A szakembereknek azonban csak 1998-ban sikerült azonosítaniuk a “gyilkost”, a chrytid bőrgombát.

A kórokozó azóta minden kontinensen elterjedt, pusztulást hagyva maga után a kisebb-nagyobb tavakban. “Ha felbukkant egy vidéken, nagy számban pusztulnak el békák a gombabetegségben” – fogalmazott Benedikt Schmidt, az egyetem természetmegőrzéssel foglalkozó biológusa.

A svájci kutatók spanyol, ausztrál és amerikai kollegáikkal együtt tanulmányozták a gomba elleni harc eszközeit. Egyedi eseteket kezelni, mondjuk az állatkertekben, nagyon egyszerű feladat. A természetben ellenben sokkal nehezebb harcolni a gomba ellen.

Így is vannak azonban ígéretes módszerek. Ezek közül az egyik lehetőséget a békák bőrén élő baktériumok jelentik. Laboratóriumi körülmények között néhány megsemmisítette a gombát, most azt kell vizsgálni, hogy lehetne alkalmazni az eljárást a szabadon élő békáknál.

A második lehetőség egyszerű: be kell fogni az állatokat, gombaölővel kezelni a békákat vagy ebihalakat, majd elengedni őket. Alapjaiban ez is jól működhet – mondta. A kérdés csak az, hogy miként lehetne megakadályozni, hogy újra megfertőződjenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik