Élet-Stílus

Édes mérges békák

A mindent a szemnek, semmit a kéznek-elv a nyílméregbékákra érvényes csak igazán!

Miért kerültek be cuki állatok közé ezek a veszélyes csúszómászók? Mert különlegesek, picik és csodaszépek. Megkockáztatjuk, az apró, színes mintás nyílméregbékák talán a legszebb kétéltűek. Ezek az 1-5 centinyi kis lények gyönyörű élénk színekben pompáznak Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben. Van köztük csokoládé-krémszínű, kék alapon fekete-fehér, piros-kék, citrom-fekete, türkiz-fekete mintás.

Mint ahogy az állatvilágban mindennek, ennek a különlegesen élénk színű „ruhának” is fontos szerepe van: figyelmezteti a ragadozókat, hogy amit vacsorának szeretnének elfogyasztani, mérgező. Az amazóniai indián törzsek a kék nyílméregbékát például Okopipinek hívják. A bensőséges viszony onnan ered, hogy a béka hátán levő váladékba dörzsölt nyílheggyel vadásznak.

Ezek a színes kis kétéltűek egyébként igen gondos szülők. A tojásokat kikelésükig a hím őrzi, utána a nősténnyel közösen elszállítják a kis csapatot a hátukon a legközelebbi vízlelőhelyig. A kisfilmben egy eperbéka egy bromélia kelyhébe szállítja a hátán kicsinyét. A kis ebihal ott fejlődik tovább, és ha szerencséje van, nem lefetyeli ki a vízzel együtt az arra vadászó koáti.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a nyílméregbékákról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik