Tudomány

Újranőtt a combja egy húgyhólyagtól

Egy afganisztáni katonai merényletben, megsérült félcombú katona ma már könnyedén járhat, ugyanis disznósejtekből kitenyésztették izmait.

Isaias Hernandez még csak 19 esztendős volt, amikor jobb lábán lévő combizmának 70 százalékát elvesztette.

Az ausztrál jelentések szerint az orvosok eredetileg amputálták volna a lábát, végül a McGowan Intézet regeneratív orvoslással foglalkozó klinikáján kötött ki, ahol egy fehérjekoktéllal sertés hólyagból serkentették növekedésre megmaradt izmait.

A McGowan Intézetben évek óta beültethető úgynevezett extracelluláris mátrixokon dolgoznak, mely újraképezi az eltűnt szöveteket. A mátrix lényegében egy “biológiai állvány”, mely fehérjékkel dúsítva őssejteket gyűjt a sérülések kijavítására, és a sejtek növesztésére.

Az igazi áttörés a szövet-újranövesztésben az lenne, ha extracelluláris mátrixokkal a vázizmokat, az idegeket és az inakat is regenerálni lehetne. Nyulak esetében már sikerül csontot és porcot növeszteni.

Hernandeznek szigorú testmozgást írtak elő az extracelluláris mátrix felhelyezése előtt. Ezután a sebészek felmetszették a combját és beültették a testében a szövetregeneráló eszközt. Néhány hét után a sebesült érezni kezdte, amint visszatér az erő a lábába.

A jövőben a terápiával megkönnyíthetik az orvosok dolgát, és természetesen az izmukat vesztett betegek életét. A mátrix segítségével egyre kevesebb olyan drasztikus műtétre lesz szükség, mint a amilyen a végtagamputáció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik