Tudomány

Izmokat növeszt az alma

Az almában lévő összetevők segítette egerekben az izmok épülését és a zsírégetést. Hatékonyan kezelhetik vele az izomsorvadást.

A szakemberek szerint az alma héjában lévő urszolsavnak természetes testépítő tulajdonságai vannak, segíthet abban, hogy szervezetünk erős és testünk karcsú maradjon, ráadásul jótékony a cukorbetegség megelőzésében is.

Christopher Adams kutatásvezető, az Iowai Egyetem munkatársa kísérleteiben úgy találta, hogy akár 15 százalékkal is serkentette ez a vegyület az izomnövekedést, és akár felére csökkentette a testzsír mennyiségét. Ezen túlmenően – a Cell Metabolism című szakfolyóirat legutóbbi számában közzétett tanulmány szerint – csökkentette a vércukor, a koleszterin és a káros zsírsavak szintjét is a kísérleti állatoknál.

Adams kiemelte, hogy az urszolsav különösen hatékony lehet az idősebbeknél, akik izomtömege fokozatosan csökken a természetes izomvesztés következtében. Rajtuk kívül a betegeskedő, ágyban fekvő, vagy csupán túl keveset mozgó emberek számára is hasznos lehet az anyag.

A laboratóriumi kísérletekben izomsorvadásos emberektől származó izomsejtekben vizsgálták a gének aktivitását, és olyan vegyületeket kerestek, melyek gátolják a sorvadási folyamatot. Mint kiderült, az egyik hatékony gátlószer az alma héjában koncentrálódó urszolsav. Az ezt követő egérkísérletekben sikerült a kutatóknak megmutatniuk, hogy az urszolsav valóban csökkenti a rágcsálók izomvesztését.

A szakemberek úgy vélik, hogy a vegyület a gének újraprogramozásán keresztül fejti ki hatását. “Érdekes módon, bár az urszolsav növelte az izomtömeget az egerekben, nem növelte a teljes testsúlyt, és további vizsgálatok azt mutatták, hogy az urszolsavval etetett egereknek kisebb volt a testzsír-tartalma, mint azoknak az állatoknak, melyek nem kapták a vegyületet” – tette hozzá Adams.

A kutatók azt tervezik, hogy hamarosan embereknél is kipróbálják, miként hat az urszolsav.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik