Tudomány

A papagájok olyan okosak, mint egy embergyerek

A díszes tollú madarak képesek a logikus gondolkodásra. Elmebeli képességeik egy négyéves gyerek tudásával vetekszenek.

Elsőként bizonyították be egy madárfajról – tehát nem egy főemlősről – hogy logikusan gondolkodhat, állítja Sandra Mikolasch, a Bécsi Egyetem doktorandusza.

A szürkepapagáj – a jákó – amellett, hogy 300-400 szót is képes megtanulni, képes logikailag kizárni a rossz lehetőséget, és a jobbat választania ahhoz, hogy jutalmat kaphasson.

Egy kísérletben a Konrad Lorenz Kutatóintézetben a papagájok előtt egy pohárban diót, a másikban pedig vetőmagot rejtettek el. A kísérletvezető az egyik pohárból, a zsebébe dugta az ennivalót. A papagájnak ezután döntenie kellett, melyik edényben van étel.

A feladatokat tovább bonyolították, amikor az edényeket egy képernyő mögé rejtették, és úgy hajtották végre ugyanezeket a műveleteket. Ha a papagáj logikusan következtetett, ki tudta választani, melyik edény üresedett meg.

Egy Awisa nevű zseniális papagáj 30 tesztből 23-at, azaz a feladatok háromnegyedét végezte el sikeresen. Sandra Mikolasch úgy kommentálta a kutatást, hogy a madarak képesek a “kirekesztés” szerinti választásra, azaz logikusan vonnak le következtetéseket, ami nagy dolog, mert eddig csak emberszabású majmoknak sikerült megoldani hasonló problémákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik