Tudomány

Nagy-Britannia hadat üzent a barátpapagájnak

Fészkeik veszélyforrást jelenthetnek: ha például villanyoszlopokon helyezik el, áramkimaradást okozhatnak.

A trópusi Dél-Amerikában honos batárpapagájok már régóta nem csak szülőföldjükön közismertek – Észak-Amerikában és egy sor európai országban is sikerült megvetniük a lábukat.

A barátpapagáj tollazata rikítózöld, kiáltása fülsiketítő. Mindennek tetejébe a 30 centiméteres madarak telepesen fészkelnek. Fészkeik villanyoszlopokon akár áramkimaradást is okozhatnak.

A brit környezetvédelmi minisztérium ezért “a nemzeti infrastruktúrára irányuló potenciális fenyegetésnek” nyilvánította, még ha egyelőre csak mintegy száz barátpapagáj tartózkodik is a szigetországban.

A még átlátható méretű csapás hosszabb távon azonban mezőgazdasági veszteségekhez és az őshonos madarak kiszorításához is vezethet. A brit természetvédők ezért üdvözlik a minisztérium azon döntését, hogy a madarak ellen még azelőtt kell lépni, mielőtt tényleges csapássá válnak.

A szerencsére mindössze néhány telepre korlátozódó állomány befogását, és fogságban történő tartását tervezik. Amennyiben a fészkek eltávolításával kiegészülő intézkedés kudarcot vallana, a madarakat ki is lehetne lőni – bár a minisztérium kijelentette, hogy ezzel egyelőre nem számolnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a barátpapagájról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik