Tudomány

Háromezer kilométert úszott egy pingvin

24.hu
24.hu

2011. 06. 21. 11:19

Ritka látogató "kopogtatott" Új-Zélandon: átúszott egy császárpingvin az Antarktiszról.

Új-Zéland Déli-szigetén legutóbb 1967-ben láttak császárpingvint. “Alig hittem a szememnek, ahogy megláttam azt a fehér dolgot ott állni” – mondta Christine Wilton, aki hétfőn kutyájával sétálva vette észre a körülbelül 80 centiméter magas állatot.

A természetvédelmi hatóság munkatársai később fiatal – mintegy 10 hónapos – császárpingvinként azonosították a vendéget. Azt viszont nem tudták megmondani, vajon mi vette rá a pingvint, hogy ekkora távolságot tegyen meg. Mindenesetre megkérték a helyieket, hogy hagyják békén az állatot. A “nagy utazó” jó állapotban van, és minden bizonnyal visszaúszik a Déli-sarkra.

A császárpingvin a ma élő legnagyobb pingvinfaj, amely az Antarktisz vizeiben honos. Egyedei akár egy méternél magasabbra is megnőnek, súlyuk eléri, sőt meg is haladhatja a 30 kilogrammot. Képesek lemerülni 450 méteres mélységbe, a levegőt 11 percig bent tudják tartani tüdejükben. Számukat 270-350 ezerre teszik, nem veszélyeztetettek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.