Tudomány

Ennyit magasodnak a hullámok kilencven év múlva

Kubai tudósok szerint a szigetjüket körülvevő víz 85 centiméterrel emelkedik 2100-ra a klímaváltozás következtében.

Modellezésekből származó eredmények alapján a század közepére, 2050-re 27 centiméterrel emelkedik a tengerszint – közölte Abel Centella, a kubai meteorológiai intézet tudományos igazgatója.

Arról nincsenek információk, hogy Kuba milyen óvintézkedéseket tesz a tengerszint veszélyesnek ítélt emelkedése ellen. Marcelo Hernández, a szigetország kormányának tudományos tanácsadója egyelőre annyit mondott, hogy azokat a természetes élőhelyeket kell védeni, amelyek csökkenthetik a tenger előretörését.

“Sürgető a mangroveerdők, a korallzátonyok és a tengeri fű, valamint a homokos strandok megóvása. Ezek az ököszisztémák egytől-egyig természetes bástyái a partok éghajlatváltozás elleni védelmének. Ha tönkremennek, nagyobb lesz a kár” – idézte a sajtó Hernándezt.

Idén már több nemzetközi kutatás vetítette előre a tengerszint 80-100, néhol még annál is magasabb emelkedését a század végére. Az emelkedés mértéke a széltől, az áramlatoktól és más tényezőktől függően világszerte változó lesz – jósolták szakemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!