Tudomány

2100-ra Grönland 9 centit ad a tengerhez

Legalább kilenc centiméterrel emelkedik a tengerszint a grönlandi olvadt jég által amerikai kutatók új modellszámításai szerint.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) 2007-ben még igencsak visszafogottan nyilatkozott Grönland olvadó gleccsereinek a tengerszint emelkedésére gyakorolt hatásáról. Ez jórészt annak volt köszönhető, hogy az eddigi modelleket túl pontatlannak ítélték meg.

Amerikai kutatók most új modellszámításokat mutattak be az amerikai tudományos akadémia folyóiratában arra vonatkozóan, mennyi jég olvad el Grönlandon, és hogyan zajlik ennek folyamata.
Ezek szerint a felszíni jégpáncél olvadása mindössze az olvadékvíz ötven százalékáért tehető felelőssé. A másik fele amolyan “kihelyezett” gleccserekből származik, amelyek vize közvetlenül a tengerbe jut.

Az elmúlt évtized adataiból arra következtettek a kutatók, hogy az elkövetkező évtizedekre nézve ez a folyamat visszafordíthatatlan.

A kutatók mindemellett hangsúlyozták, hogy a kilenc centiméteres érték nőhet is, ha az olvadás felgyorsul, vagy más, előre nem látható események következnek be.

Ajánlott videó