Nagyvilág

Drasztikus hőmérséklet-emelkedés vár Európára

Az Olaszországban és Spanyolországban ma születő gyerekek hét Celsius-fokkal magasabb nyári hőmérsékleteket tapasztalhatnak időskorukra, 2080-ra.

Erre az Európai Környezetvédő Hivatal (EEA) figyelmeztetett kedden.

Az ENSZ Klímaváltozási Konferenciájához kapcsolódva az Európai Unió szervezete felhívta a figyelmet arra, hogy a hőhullámok miatt nőhet a halálozások száma, déli termésfajtákat – többek között a szőlőt – északabbra kell majd költöztetni, és olyan jellegzetes növények tűnhetnek el, mint a havasi gyopár.

Az EEA előrejelzése szerint az alpesi gleccserek évtizedeken belül elolvadnak, az északi országokra 20 százalékkal több csapadék zúdul az évszázad végére – a déliek ugyanennyivel kevesebb csapadékot kaphatnak -, és 2080-ra kétszeresére nő a 40,7 foknál magasabb hőmérsékletet hozó napok száma a Földközi-tenger partjainál.

A hivatal szakértői szerint a 21. század végére évente 140 ezer ember halálát okozhatják a hőhullámok, ami kétszerese az Európát 2003-ban sújtó hőhullám áldozatai számának.

Az EEA igazgatója, Jacqueline McGlade úgy véli, évtizedek múlva az lesz a kérdés, hogy ivóvízként vagy öntözésre használják-e a vizet. “Néhány országban manapság is a mezőgazdaság viszi el a területekre érkező víz 80 százalékát” – mutatott rá.

“Ha a Földközi-tenger térségében fekvő országok nem oldják meg elsősorban a vízproblémát, generációknak kell más helyre vándorolniuk, hogy biztosítsák maguknak az élelmet és a munkát” – mondta az igazgató.

AJÁNLOTT LINKEK:

2010, a legmelegebb év? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik