Tudomány

Osborne első csuklása – 68 évig „emlegették” (1922)

Anthon, június 12. – Az amerikai Charles Osborne 28 éves korában ezen a napon kezd el csuklani, hogy aztán még 68 évig folytassa.

Ha valaki 68 évig egyfolytában csuklik, megérdemli, hogy bekerüljön a Guiness Rekordok Könyvébe. Charles Osborne az Iowa állambeli Anthonban 1922 júniusában éppen disznóvágásra készült, amikor elkezdődött a kálváriája.

„Egy 350 kilós disznóval kellett volna dolgoznom. Egy hatalmasat emeltem rajta, majd aztán visszaestem a földre. Nem éreztem semmit, de az orvos később azt mondta, jó nagy adag vér ürült ki az agyamból a hirtelen erőlködés miatt” – emlékezett vissza a férfi. Az agy egy kis darabja károsodott az eset után, éppen az, amelyik gátolja a csuklást.

Eleinte percenként 40 alkalommal csuklott Charles barátunk, de később ez a szám lecsökkent 20-ra. Elég ijesztő számot kell leírnunk: élete során 430 millió alkalommal húzódott össze a rekeszizma a férfinek. Az még inkább ijesztő, hogy egyik pillanatról a másikra hagyta abba: egy évvel halála előtt (1990 februárjában), varázsütésre.

Természetesen az évek során hozzászokott a csukláshoz, az egyik kórházban megtanítottak vele egy módszert, amelynek elsajátítása után már nem adott ki hangot a kellemetlen mozdulatsor.

Teljes életet élt (97 éves korában halt meg), kétszer nősült, a második felesége már úgy ment hozzá, hogy tudott a csuklásról. Nyolc gyermeke született. Élete második részében már csak turmixolt táplálékot fogyaszthatott, mert nem ment le a torkán az étel.

1991. május 1-jén a Sioux Cityben található Marian Health Centerben hunyt el fekélyek elfertőződése miatt.

A csuklásról (Forrás: hazipatika.com)
A csuklást a rekeszizom ismételt görcsös összehúzódása okozza, amit a hangrés hangképzéssel járó gyors záródása kísér.
Eleinte úgy gondolták, hogy a rekeszizom mozgató idegének az izgalma okozza, amit többféle hatás is előidézhet: emésztési zavarok, idegesség, nyelési zavarok, rekeszsérv, alkoholizmus. A túl forró vagy túlságosan fűszeres italok és ételek fogyasztása is elősegítheti a csuklást. A legtöbb csuklássorozat ártalmatlan, hirtelen kezdődik és rövid idő alatt el is múlik. Jóval ritkábban fordul elő, de néha olyan betegségek is kiválthatják (pl. a mellhártyagyulladás, a tüdőgyulladás, mellkasi vagy hasi műtét), amelyek a rekeszizom vagy az azt ellátó rekeszideg izgalmához vezetnek.
Csuklás ellen több műfogás is ismert: tartsuk vissza a lélegzetünket, szopogassunk kockacukrot, nyeljünk pár csepp citromlét stb. Emésztőrendszeri eredetű csuklás esetén szódabikarbóna ajánlható. Általában a csuklás magától elmúlik, ha túlságosan elhúzódik, ajánlatos orvoshoz fordulni.


Kedvcsináló Pálfi György Hukkle című filmjéhez:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik