Tudomány

Rájöttek a vízipókok titkára

A búvárpókoknak elég naponta csak egy buborékkal gyarapítaniuk víz alatti birodalmukat, ahhoz, hogy elég levegőt kapjanak.

A Vízipók csodapók nem csak mese, az Argyroneta aquatica tavakban és patakokban élő pókfajta szinte egész életét a víz alatt tölti. Itt párzik, itt rakja petéit és zsákmányát is itt fogja.

Egy valamit nem tisztáztak eddig a tudósok ezekkel a lenyűgöző lényekkel kapcsolatban. Vajon rendszeresen a felszínre úsznak, hogy tartalék-levegőt cipeljenek le a hátukon, vagy az oxigénellátásukat egyéb módon oldják meg?

A rejtély megoldására Roger Seymour és Dr. Stefan Hetz professzor pók-példányokat gyűjtött a németországi Eider folyóból.Egy laboratóriumban tesztelték, mennyi időt képesek eltölteni egy forró nyári napon a víz alatt. Korábban úgy vélték 20-40 percenként a levegőre úszik a búvárpók levegőért. Azonban a nyolclábúaknak ehelyett csak egyszer kellett a felszínre úszniuk.

Titkuk a gázcserében rejlik, amit a víz alatt levegővel töltött tágas harang-lakhelyükön létesítenek. A pókok úgy mozgatják az oxigénszint koncentrációt a harangon belül, hogy az a halak a kopoltyújához hasonlóan a vízből is képes legyen oxigént felvenni, így ne legyen többre szüksége az oxigénfenntartáshoz naponta egynél több új buborékra.

A vízipókok ugyanis nem szeretnek gyakran a levegőre jönni, a harang pedig kiváló búvúhely számukra. A tavak mélyén védve maradnak a madaraktól és más rájuk vadászó ragadozótól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik