Tudomány

Megjelenik a Nagy Testvér – Orwell és az 1984 (1949)

Egyesült Királyság, június 8. – Ezen a napon jelenik meg a világirodalom egyik legnagyobb hatású politikai regénye, az 1984.

Ha valakinek az életútja egy jelző megtestesítője lesz, páratlannak mondhatjuk. George Orwellnek sikerült ezt elérnie, és ehhez mindössze egy regényt kellett megírnia (na jó, az Állatfarm sem utolsó…). Viszont nem akármilyet.

Az 1984 egy utópia, amelyben az állam az élet minden területén totális ellenőrzést hajt végre az állampolgárokkal szemben, a személyes – és egyéb – szabadság nem létezik. Még azt sem lehet kimondani, hogy kettő meg kettő az négy. A Nagy Testvér (Big Brother) mindent lát, utasít és fegyelmez, akiről egyébként nem lehet tudni, élő személy-e.

A diktatórikus állam kormányának négy minisztériuma van: Béke, Szeretet, Igazság és Bőség minisztériuma, amelyek természetesen nem a nevükben megfogalmazottak szerint tevékenykednek.

A John Hurt főszereplésével készült film előzetese:

Abszurd, de a világ egyik legbefolyásosabb térsége a regényben Óceánia, mellette Eurázsia és Kelet-Ázsia a másik két nagyhatalom. Mindez három ideológia háborúja is (hisz nincs békeidő a regényben), az angol szocializmus, a neo-bolsevizmus és a halálimádat összecsapása.

Minden fordítva történik, mint ami logikus lenne, ugyanakkor Orwell azt írta le, amit az angol társadalomban látott, hiszen ekkor Angliában élt. A nagyítója másik “tárgyai” a totalitárius rendszerek, leginkább a Szovjetúnió poitikai, társadalmi berendezkedése. A regény központi helyszíne London, Óceánia fővárosa, a hivatalos nyelv az „újbeszél”, amelynek szókincse csökken – hiszen tényleg minden fordítva történik.

Hogy miért 1984 a regény címe, nem tudni. Eredetileg Az utolsó ember Európában lett volna a mű titulusa, de ezt a kiadó nem engedte Orwellnek. Mivel 1948-ban íródott, még az is lehet, hogy követve a regény szellemiségét, megfordította az évszám utolsó két számjegyét.

Az 1984 számos zenész, irodalmár, közéleti szereplő és vállalkozás ihletéül szolgált, elég csak a hollandiai valóságshowra, a Big Brotherre gondolni.

URH: Nagy Testvér

Orwell életútja:
George Orwell irodalmi munkásságnak politikai és társadalomtudományi üzenetei személyes életútjában is gyökereztethető. Orwell Indiában született(1903-ban) Eric Arthur Blair néven, és bár iskoláinak egy részét Angliában végezte, visszatért szülőföldjére és a burmai rendőrségnél (!) dolgozott. Nem értett azonban egyet a brit gyarmati politikával, így felmondott, Londonban és Párizsban élt csavargók között.
Írt, tanított, majd részt vett a spanyol polgárháborúban a marxisták oldalán. Baloldali gondolkodású volt, de miután a kommunisták több barátját megölték, kiábrándult belőlük. Franciaországban, majd Jura szigetén élt felesége halála után.
Leghíresebb művei az Állatfarm és az 1984.
Láncdohányos volt, nem véletlen, hogy tüdőbajban halt meg 1950-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik