Tudomány

Hibernálják az üstökös-szondát

Energiatakarékossági megfontolásból június 8-án hibernálják az Európai Űrügynökség Rosetta nevű űrszondáját.

Az alapvetően üstököskutatásra kifejlesztett űreszközt 2004. március 2-án indították útnak. A szonda tíz évre tervezett küldetése során most nyílik lehetőség arra, hogy 32 hónapra, azaz a végső célpontja eléréséig “alvó” üzemmódban tartsák.

Az űrszondát 2014-ben fogják felébreszteni. A Rosetta elsődleges úti célja a 67-P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös vizsgálata, erre 2014-től kezdődően lesz lehetősége. A tervek szerint legalább egy évig tartózkodik az égitest közelében, miközben a Philae elnevezésű leszállóegység az üstökösmag felszínén végez majd méréseket. Az űrszonda eszközeinek fejlesztésében magyarok is részt vettek

Az ESA űrszondája legutóbbi jelentős sikerét tavaly júliusban érte el, amikor több mint négyszáz felvételt készített a Lutetia aszteroidáról. A Rosetta akkor már 400 millió kilométerre távolodott el a Naptól, és az első szerkezet lett, amely csupán napelemekből nyert energiával jutott ilyen messzire.

A hibernációs időszak alatt az űrszonda fedélzeti számítógépén és néhány hűtőegységen kívül szinte minden rendszere kikapcsolva marad, az “ébren” tartott műszereknek is csupán az lesz a dolguk, hogy a rendszereket megóvják a teljes megfagyástól.

A kikapcsolás időpontjában az űreszköz 654 millió kilométerre lesz a Földtől. A bekapcsolás greenwichi középidő szerint 2014. január 20-án 10 órakor történik majd. A teljes ébredés 7 óráig fog tartani, és ekkor küldi az első jelet a Földre, tudatva, hogy ismét készen áll a földi irányítás parancsainak teljesítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik