Tudomány

Űrszonda az üstökös közelében

A NASA EPOXI űrszondája november 4-én csütörtökön, magyar idő szerint 14:50-kor kerül legközelebb a Hartley 2-üstökös magjához.

A tervek szerint a NASA EPOXI szondája november 4-én, magyar idő szerint 14:50 kor kerül mintegy 700 km-es minimális távolságra a Hartley 2-üstökös magjához.

A Hartley 2 lesz az ötödik üstökös, melyet közvetlen közelről figyelhet meg ember készítette kamera.

A Hartley 2 mostani kedvező földközelsége lehetővé tette, hogy radarcsillagászati eszközök és módszerek alkalmazásával megfigyeljék a magját és meghatározták annak alakját, méretét és tengelykörüli forgási idejét.

A Hartley 2 üstökös magja egy hosszan elnyújtott kugli bábura vagy egy földimogyoróra emlékeztet a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja szerint. Az üstökös csóvája rendkívül hosszú.

A radarmérések alapján a Hartley 2 magja leginkább a 19P/Borelly-üstökös magjára hasonlít, amit egy másik űrszonda, a NASA Deep Space 1 szondája figyelt meg közvetlen közelről még 2001-ben.

Az elmúlt napokban a Hartley 2 magjából erős jeteket, vagyis koncentrált anyagkiáramlásokat figyeltek meg, ami eddig nem volt jellemző erre az üstökösre. Ez azért is fontos, mert az EPOXI szonda több erős jettel fog szembenézni az üstökössel való találkozásakor.

Az EPOXI – Hartley 2-üstökös találkozását a NASA élőben közvetíti.

ÍGY KÖZELÍTI MEG AZ EPOXI AZ ÜSTÖKÖS MAGJÁT:

AJÁNLOTT LINKEK:

Közvetítés élőben a szonda és az üstökös találkozásáról (NASA)

Csütörtök délután újabb üstökösrandevú! (MCSE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik