Tudomány

Képek az űrrandevúról

Valentin-nap éjjelén egy 6 kilométer átmérőjű üstököst közelített meg a NASA egyik űrszondája.

A Stardust 38 600 kilométeres sebességgel haladt, amikor hétfőn 180 kilométerre megközelítette a Tempel 1 nevű üstökös felszínét. A tudósok és a mérnökök tapssal fogadták a szonda jelzését, amely megerősítette, hogy a terveknek megfelelően hat tucat fotót sikerült készítenie, melyet folyamatosan tesznek közzé a NASA weboldalán.

A Valentin-napi találkán, amely a Földtől 338 millió kilométerre zajlott le, a felek közelebb kerültek egymáshoz, mint a kutatók előzetesen kalkulálták; a Stardust műszerei számos törmelékdarab becsapódását kimutatták.

A kutatók többek között azért vizsgálják az üstökösöket, mert segíthetnek megérteni a Nap és a bolygók kialakulását; az üstökösök ugyanis a feltételezések szerint olyan ősi anyagokat őriznek fagyott formában, amelyek a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti születése idejéből származhatnak.

MIÉRT KELLETT A “MÁSODIK TÍPUSÚ” TALÁLKOZÁS?

A Tempel 1 az egyetlen üstökös, melyet immár két űrhajó is megközelített.

Az első találkozásra 2005-ben került sor a Deep Impact nevű NASA-űrhajóval, amely egy réztöltényt lőtt az üstökös felszínébe, krátert vájva ki abban.

A becsapódástól azonban olyan mennyiségű por és törmelék szállt fel, hogy a Deep Impact nem tudta pontosan megfigyelni a lövés felszíni hatását. A NASA most a Stardust felvételei segítségével vizsgálja a kialakult krátert.


AJÁNLOTT LINKEK:

Legfrissebb fotók az üstökösről (NASA)

A Stardust NExT küldetés honlapja (NASA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik